El digital Lleida.com entrevista a Maria José Pérez

26 novembre, 2021

Maria José Pérez: “Cada vegada som més les dones que tenim un paper destacat als cellers”

Article publicat a Lleida.com

La María José amb la seva alegria i optimisme va aportar el seu granet de sorra a Vinya els Vilars i, amb el temps, s’ha convertit en un dels punts fonamentals del funcionament de l’empresa, ja que la seva feina se centra en la comercialització, les relacions externes i l’atenció als clients. Una dona emprenedora amb plena convicció de convertir l’empresa Vinya els Vilars en tot un referent de l’enoturisme i oferir vins amb una qualitat excel·lent. Deixem que ella ens ho expliqui.

La María José i l’Antonio, van somniar en gran i ho van aconseguir, ara mateix són els directius de Vinya els Vilars. Un celler de sis hectàrees de vinya a Arbeca, d’on actualment es produeixen prop de 20.000 ampolles de vi anuals. Una empresa familiar que aposta per l’enoturisme, una mostra d’identitat amb l’empresa i el territori lleidatà.

  • Com van ser els inicis de l’empresa?

El projecte del celler Vinya els Vilars comença a caminar l’any 2002 quan la meva parella, l’Antonio Aldomà, qui decideix posar arrels al seu somni plantant els primers ceps de Syrah i Merlot, les varietats de raïm que aporten el tret identitari als nostres vins.

  • D’on sorgeix el projecte?

De la seva passió pel vi, per la terra, per veure néixer un producte cuidat i controlat per nosaltres des del primer moment, esdevé una realitat l’any 2004 amb la sortida al mercat de les primeres ampolles de Vinya els Vilars. D’aquesta manera, allò que va començar com un petit somni s’ha convertit en una apassionant realitat en la qual participem tota la família. Un projecte, una idea que va molt més enllà de la mateixa producció i venda dels nostres vins, ja que, amb el pas del temps, hem aconseguit ser, gràcies a la nostra ferma aposta per l’enoturisme, un punt de suport més en la dinamització socioeconòmica d’Arbeca i del conjunt de les Garrigues.

  • En qüestió de lideratge, qui ha estat una peça fonamental pel creixement de l’empresa?

Sincerament crec que l’Antonio i jo formem un binomi perfecte i força equilibrat per a la direcció i gestió de l’empresaell més centrat en la producció integral del vi i jo en la seva comercialització, relacions externes, i atenció al client. Una suma d’esforços que multiplica els resultats.

Els dos ens repartim la direcció i gestió de Vinya els Vilars, cadascú amb unes funcions determinades, on també comptem amb la implicació i col·laboració del Gerard i l’Aleix, els fills de l’Antonio. De fet, el Gerard s’està formant per agafar en un futur la gestió del celler.

D’altra banda, quan vam començar la nostra “aventura” empresarial, la presència de dones al món de la viticultura no era gaire significativa. Per sort, de mica en mica, s’ha invertit aquesta tendència i cada vegada som més les dones que tenim un paper destacat als cellers. Al meu cas, al capdavant de l’atenció al públic i portant tota la gestió enoturística i l’organització de celebracions i esdeveniments, a més de gestionar la nostra àrea d’autocaravanes, entre altres funcions.

  • En quin punt es troba l’empresa ara mateix?

Una de les apostes més importants del celler és el foment de l’enoturisme, una branca del negoci amb molt de pes que, a més d’ajudar-nos a comercialitzar d’una manera molt personalitzada i directa els nostres productes, contribueix a donar a conèixer els actius turístics del nostre territori. En aquest sentit, la meva formació en enoturisme ha estat determinant a l’hora d’apostar per aquesta manera de comercialitzar els nostres vins, que es desenvolupa de manera paral·lela a la venda convencional a través de distribuïdors i comercialitzadors, tant en l’àmbit de Catalunya i la resta de l’Estat, com a l’estranger, una altra de les apostes del celler.

  • Quin és el punt al qual voleu arribar i quins projectes teniu a futur?

A Vinya els Vilars tenim molt clar que la nostra projecció empresarial es basa en un creixement sostenibleNo volem evolucionar a força d’incrementar d’una manera exponencial la quantitat d’ampolles produïdes. Volem créixer en l’excel·lència, fent de cada vi elaborat al celler un producte d’alta qualitat, únic i especial. Això, juntament amb la nostra voluntat de transmetre, d’una manera personal i directa, la nostra passió i estima pel vi al gran nombre d’enoturistes que visiten el nostre celler i en qualsevol lloc on tinguem l’oportunitat de presentar els nostres vins.

  • Que hi ha de tu com a persona a l’empresa?

Em considero una persona alegre i optimista i intento transmetre aquesta manera de ser i entendre la vida a tot allò que faig al celler. Crec que aquest tarannà comunicatiu i extravertit és un dels pilars sobre els quals es fonamenta el creixent nombre de visitants que arriben al nostre celler, amb els quals ens agrada tenir un tracte de tu a tu, molt familiar i proper.

  • Quines aficions tens?

No tot serà treballar. El vi, a més del motiu de la meva tasca professional, també ha esdevingut per a mi una gran passió que ocupa gran part del meu temps i que comparteixo amb altres grans passions com l’esport, la natura, els animals (no puc deixar d’anomenar a la Syrah i la Turiga, les meves dos “gossetes”, que em tenen el cor robat) i, és clar, gaudir amb els meus amics i la família, si és amb una copeta de vi, millor que millor; tot i que, el treball al celler és molt absorbent.

  • Com concilies la vida personal/familiar amb la vida professional?

Per sort, la conciliació de la vida laboral amb la personal i familiar la portem “força bé”; el fet d’estar implicats tots a l’empresa té molt a veure per aconseguir-ho.

Sens dubte, estic molt satisfeta de representar i formar part d’aquest projecte. Sempre és orgull, a més d’una gran responsabilitat, saber que el teu treball, les teves decisions tindran una traducció directa en la direcció i els resultats finals de l’empresa i, en aquest sentit, l’Antonio i jo formem un gran equip.

  • Com ha sigut la tasca de lideratge dins del sector de l’empresa?

A Vinya els Vilars apostem per l’elaboració d’un producte de qualitat, creiem en un model de negoci que, a més de ser, en bona part, el nostre mitjà de vida, sigui una empresa, que de manera respectuosa i sostenible, ajudi al creixement del nostre entorn. Que esdevingui, com ja hem dit, un element de dinamització d’Arbeca, de les Garrigues. Crec que aquesta és una de les grans aportacions del nostre celler al territori, al qual estimem tant com als nostres vins.

Destacar també, el nostre esforç per minimitzar al màxim la nostra petjada de carboni i afectació al medi natural. De fet, entre altres accions amb aquest objectiu, van obtenir el certificat de la Generalitat “Empresa Sostenible” com a reconeixement al procés d’implantació de polítiques de responsabilitat social empresarial, que vam portar a terme en el marc del projecte de cooperació interterritorial Gestió Sostenible Rural. Recentment també ens hem certificat per a la producció de vi en ecològic.

  • Quin llegat deixeu a generacions futures?

Com he dit al començar, Vinya els Vilars és el fruit d’un somni fet realitat. Posats a somniar, ens agradaria que en un futur Vinya els Vilars fora un celler de referència, conegut per produir, amb passió i estima, uns vins de qualitat. Sempre fidel als seus principis; un celler que contribueixi a sumar prestigi a la nostra DO i capaç d’aportar un petit granet de sorra en el desenvolupament del nostre territori. Un celler familiar, amable i proper on tothom que vingui surti amb ganes de tornar.