La verema d’aquest 2021 es preveu de sanitat molt bona en la major part de les Denominacions d’Origen catalanes. A diferència de la verema 2020, amb una forta afectació de míldiu que va fer disminuir considerablement la producció, enguany les vinyes no han patit aquesta malaltia.

L’escassetat de pluja d’aquest any a tota Catalunya ha fet que els pagesos llauressin les vinyes amb més freqüència per aprofitar la saó i, de moment, els ceps tenen un bon desenvolupament i s’han equilibrat. La pluja enregistrada des de l’1 d’octubre 2020 fins a 31 de juliol 2021 ha estat molt inferior a la mitjana i just ha superat els 270 mm en moltes estacions meteorològiques de zones de vinya (250 mm a l’estació de La Granada). La zona del Penedès ha estat la més seca amb una reducció de la precipitació del 50 % de la mitjana (2007-2021), a continuació l’Empordà (-40 %), Tarragona i Priorat (-30 %) i Terra Alta i Conca de Barberà (-20 %). El mes de juny només ha estat plujós a les Terres de l’Ebre i el mes de juliol bona part de les estacions meteorològiques del centre del territori més sec han registrat pluges inferiors a 20 mm. A l’inici d’agost únicament destaquen pluges importants a la zona del Baix Empordà.

Per tant, caldrà estar amatents als pròxims dies i setmanes per veure com evoluciona la maduració final del raïm que, a hores d’ara, es preveu de valors similars a la mitjana excepte a l’Empordà i al Penedès, que possiblement serà una mica inferior a causa d’aquesta manca de pluges. També, tot i que els ceps tenen un gran nombre de raïms, a causa de la sequera el pes mig de raïm i el seu volum és inferior a la mitjana.

En general, s’ha començat a veremar uns quatre o cinc dies més tard que l’habitual i ja s’estan collint varietats primerenques com pinot noir i chardonnay en algunes zones del Penedès i també a Costers del Segre. En la majoria de zones de Catalunya s’apunten retards d’entre cinc i deu dies respecte l’any passat, però caldrà veure com pot afectar la calor que es preveu en els pròxims dies.

Per tal de facilitar més informació i oferir més dades al viticultor i als tècnics dels cellers a l’hora de decidir l’inici de la verema a les seves finques, l’INCAVI recull dades d’estimació de collita i seguiment de la maduració del raïm al Penedès. Aquesta tasca es fa en 28 vinyes situades en diferents zones del Penedès i se centra en les varietats de chardonnay, macabeu, xarel·lo i parellada. Aquestes dades s’envien setmanalment des de finals de juliol fins a finals de setembre a tècnics, ADV i a les DO Penedès, Cava i Catalunya. Aquesta informació també permet estudiar la relació entre el clima i l’evolució del raïm al Penedès.

La producció s’estima que serà semblant a la mitjana en gairebé totes les zones vinícoles

Font